Aktiviter & platser

Under våren 2021 kommer vi att släppa de ny platserna och aktiviteterna.
Följ vårt Instagram-konto; Älvdalspasset, för att veta när vi kör igång.

Vi tipsar om sidan Älvdalen Explorer. Här finns fler tips om sevärdheter i Älvdalen och där kan du läsa mer om några av de platserna som ingår i Älvdalspasset.

Utsiktsplatser & berg

 1. Honungsberg, Evertsberg – (karta)
  Du hittar platsen på väg mot Sälen, bortanför badplatsen i ”sjöarna”.
  Stig från båda hållen upp på toppen. Slogbod på norrsidan. Cykelbart söderifrån.
 2. Väsagnupen, Väsa – (karta)
  Gå slalombacken upp eller kom upp via grusvägen. Bommad grusväg.
 3. Hykkeberg, Klitten – (karta)
  Åk igenom Klitten österut eller ta vägen genom Liden och Kittan och starta med promenad från Sjöändan av Nässjön. Stig från grusväg norrom och från Nässjön söderifrån. Har du varit här förr? Ta en ny väg upp nu.
 4. Björnbergstoppen – (karta)
  På vänster sida om grusvägen mellan Östäng och Nybolet, strax efter Skärklittskorsningen, ser du Björnbergstoppen. Här får du ta dig fram i stiglöst land. Vem hittar bästa vägen upp? Härlig skog och fin utsikt fast omgärdad av många träd
 5. Skärklittsgnupen – (karta)
  Skärklitt hittar du strax öster om Östäng. Stig från Skärklitts fäbod. Hur många djur ser du på vägen upp?
 6. Storsnell – (karta)
  Den här toppen hittar du öster om Gåsvarv. Stig från väster och norrifrån. Fantastiskt vacker platå med milsvid utsikt. Grillplats på toppen.
 7. Skordberg (karta)
  I samma kedja som Skärklittsgnupen och Storsnell hittar vi även Skordberg, strax nordost om Blyberg. Liten fin stig leder dig upp. Skylt vid vägkanten och följ sedan stenmuren rakt in mot skogen, sedan bör du se stigen tydligt.
 8. Dåråbergs utsiktplats – (karta)
  Väster om Månsta ligger Dåråberg. Utsiktplatsen ligger ut åt höger från vändplan.
 9. Kalsersadeln – (karta)
  Väster om Karlsarvet. Vilken väg tar du upp? Kommer du under skeeret österifrån eller den lite snällare sluttningen från väster? Ingen stig men lätt att hitta om man håller riktningen.
 10. Uvskär – (karta)
  Mellan Klitten och Hykkeberg ligger Uvskär. Nära grusvägen finns en slogbod och följ stigen i rundning söder och sedan österut för att upptäcka mer av klipporna. Kan du hitta grottan i berget?
 11. Lokagnupen – (karta)
  Följ vägen ut från Loka mot Kärringberg. På vänster sida om vägen har du Lokagnupen. Enklast vägen är att åka runt berget och ta den (förhoppningsvis fortfarande) rödsnitslade vägen ut mot gnupen. Håll i minnet att själva utsikten inte är på högsta toppen. Gå förbi och vidare tills du hittar en slogbod.

Fäbodar

 1. Björnberg (karta)
  Öster om Östäng, längs vägen mot Nybolet. Ca kilometern efter Skärklittskorsningen går en fin traktorväg in och upp till Björnbergs fäbod. Fin liten stig går från en avstickare av Tivåsvägen från andra hållet. Dessa stigar är en del av klassiska rundan Skärklitt-Björnberg där markeringarna har falnat men stigarna är fortsatt fina.
 2. Ribbåsen (karta)
  Följ Svegvägen norrut. Skyltat från vägen. Ta en fika i slogboden vid dammen.
 3. Sovaldberg (karta)
  Mellan Dysberg och Hållby, väster om Älvdalen, ligger denna pärla. Fina cykel- och löpstigar leder dig hit om du vill bortanför grusvägarna.
 4. Brindberg (karta)
  Norr om Brunnsberg. Här finns mycket att upptäcka; stora stenar, gamla buförsstigar och röda vackra grusvägar

Vatten

 1. Tangeråstjärn (karta)
  Precis norr om Rämmasjön går stigen upp till Tangeråstjärn, en lagun mellan Digerberg och Tangeråsen. Backintervaller i backen upp kanske?
 2. Ribbåsfallet (karta)
  Strax innan Ribbåsen om du kommer söderifrån, går det en gulmarkerad led ner mot Ribbåsfallet. Vill du kan du även ta dig hit från Lillhärdalsvägen, antingen via gamla vägen ner mot Långön eller via en liten omarkerad stig som går upp längs efter Ribbåsbäcken.
 3. Stops vattenfall (karta)
  Ett vattenfall i Knärån strax söder om Stopsbodarna. Stopsbodarna hittar du genom att ta höger vid bystugan i Brunnsberg och sedan följa vägen norrut. Strax efter korsningen mot Andersbodarna (håll vänster där) går det ner en stig på vänster sida av vägen till fallet. Åker du längre fram och går in till vänster kommer du åt fallet uppifrån. Ta en svalkande bad i den lilla pölen nedanför fallet? Garanterat uppfriskande.
 4. Nydammen (karta)
  Ligger söder om Nässjön och öster om Gröntjärn där många skidspår passerar på vintern. Runt Nydammen går det en stig som är fin för både löpning och MTB.
  Du hittar hit via någon av alla stigarna från Porfyrdammen, Näset, Tivåsvägen, skidstadion eller Gröntjärnsvägen (ovanför Älvdalens återvinningscentral)
  Ta en fika vid slogboden vid norra änden av sjön och lyssna på fåglarna.
 5. Långtjärn, Loka (karta)
  En fantastisk badpärla med sandstrand, stockbord, omklädningsrum och slogbod. Sandstranden är liten men naggande god. Det naturliga valet för kvällsdoppet då badplatsen ligger i östra kanten på sjön.
  Hittar hit gör du genom att ta dig genom Loka mot Jöllen och ta av åt vänster precis där bebyggelsen i Loka slutar. Skyltat.
  Tips! Ta på ryggsäcken och ta dig hit för egen maskin. Underbara stigar i Loka att cykla och springa på.
 6. Nässjön (karta)
  En välbekant sjö för de flesta i Älvdalen, men finns det någon del av sjön du inte har upplevt? Den har så otroligt mycket att erbjuda; från sandstränderna vid Nässjön till stenarna i Trafwer och in mot den fjordlika naturen i sjöändan. En gång var Nässjön två sjöar.
 7. Spjutmodammen (karta)
  Ja, nu befinner vi oss i gränslandet och steppar in i Mora kommun om man ser till hela Spjutmosjön. Från Oxberg ända ner till Hökberg, mellan Gopshus och Garberg sträcker sig detta underbara vatten. Bada i Gopshus eller Garberg, paddla mellan öarna och kanske gå i land någonstans för en kaffekopp?
 8. Skeppshussjön, Evertsberg (karta)
  Sjöarna. Så benämner vi ofta den här platsen rätt och slätt. Skepphussjön heter sjön där Evertsberg bjuder in till stor gräsmatta, sandstrand och hopptorn. Camping och omklädningsrum finns precis vid badet, i skrivande stund vet vi inte hur det kommer att drivas sommaren 2020, men cykla hit och ta ett dopp.
 9. Skii, Loka/Rot (karta)
  Här rinner Rotälven över skibordet i betong, en självreglerande fördämning som sägs ha höjt Nässjön med upp till 2 meter när det stod klart. Från början var skibordet gjort i trä och det är denna konstruktion som har gett namn åt Skii.
 10. Rämmasjön (karta)
  Väster om Älvdalen. Ta dig hit via Kåtilla eller via Hållby. Sex svettiga kilometrar från centrala Älvdalen om du tar dig hit av egen maskin efter asfaltsvägen. Cykelbara grusvägar och stigar leder dig också hit. Bada, fiska, ro, paddla, simma; en härlig sjö för uppfriskande bad. Vid Lukkuaused i östra änden av sjön har du sandstrand.
 11. Stora Uppdjusen (karta)
  Följ de röda grusvägarna västerut från Dysberg eller Rämma så hittar du en stor sjö med vikar och öar. Ett svalkande dopp efter att ha vandrat upp till Märråbergs brandtorn kan nog vara skönt.
 12. Kråkbodstjärn (karta)
  Norr om Blyberg ligger Kråkbodstjärn som har både slogbod och breda fina spänger ut mot sjön. Väl anpassat för den som har det svårare att ta sig fram till fots. En fiskekväll här kanske?
 13. Stupet i Dysån (karta)
  Den här fantastiska grytan kan vara svår att hitta både första, andra och tredje gången man kommer hit. Det finns en liten oansenlig skylt inne i ”gretsrajset” på höger sida om grusvägen ungefär där kartan visar. En liten stig tar dig in till en klippavsats och en djup gryta som fylls av klart, kallt vatten från Dysån.

Kultur & Kuriosa

 1. Guonnas grotta (karta)
  På väg upp mot Dåråberg finns en skylt på höger sida som visar var man går in till Guonnas grotta. Grottan är någon meter djup in och väldigt smal. Hur liten är Guonna egentligen?
 2. Munkstenen, Liden (karta)
  Längs buförsvägen mellan Liden och Ribbåsen finns fornlämningen Munkstenen. En skylt med delvis läsbar text förklarar historien bakom stenen.
 3. Jättestenarna, Loka (karta)
  På höger och vänster sida om grusvägen från Loka till Jöllen, i närheten av badplatsen, finns ett antal stora stenar som väcker förundran och klätterglädje.
 4. Rots skans (karta)
  Gå ett varv runt på skansen och ta del av din hembygdshistoria. Är cafét öppet så ta en fika på tunet och blicka ut över det som en gång var Norge. Cyklade/promenerade du Näset runt innan du kom hit?
 5. Porfyrbrottet, Blyberg (karta)
  Fin stig/vagnsväg fram till trappor som leder upp och runt Porfyrbrottet. Högst upp på platån finns en slogbod med magnifik utsikt. Hur många trappsteg är det upp?
 6. Balserjungfrun (karta)
  På Romboleden mellan fäbodarna Balser och Svartberg hittar du Balserjungfrun.
  Gå dit och och lär dig sägnen. Svårcyklat men fin löpstig.
 7. Märråbergs brandtorn (karta)
  Ett av de brandtorn i Älvdalen som står bevarade. En fin bred stig leder upp till tornet. Fint att cykla både upp och ner.
 8. Navardalens brandtorn (karta)
  Cyklar du till Navardalen för att gå upp till brandtornet kanske?
  Bubblare; Navardalsbliket på andra sidan sjön.
 9. Stortjärnsåsens brandtorn (karta)
  Väster om Åsendammen hittar du Stortjärnen med slogbod bredvid, på varsin sida om Stortjärnen går det en grusväg och från båda dessa går det en stig upp på toppen av Stortjärnsåsen. Tar du den västra stigen kommer du att gå förbi den fantastiskt vackra Stortallen. Finns även en raststuga här uppe på toppen.
 10. Ugglastenen, Blyberg (karta)
  Ta grusvägen åt nordöst så kommer en skylt upp till vänster alldeles strax. En trappa går över brottet, fortsätt upp mot toppen ovanför de gamla stenbrotten, där hittar du Ugglasstenen. Du kommer att förstå när du är framme. Fin utsikt från toppen.
 11. Långön (karta)
  En vacker plats som bjuder på industrihistoria i Älvdalen. Hit cyklar du på asfaltvägar.
  Tips! Härifrån sprang vi in till Älvdalen när vi skulle träna för att klara 10 km asfalt. Så se till att du har skjuts hit så kan du springa hem.

Aktiviteter

 1. Paddla en kajak/kanadensare
  Upptäck Älvdalen från vattensidan. Enkelt att sätta i vid Västängsbron och paddla nedströms i älven. Paddlar du tillbaka upp eller blir du upphämtad vid Gåsvarvs badplats kanske?
  Här kan du hyra: Älvdalens camping
 2. Ro en båt
 3. Paddla en SUP
  Här kan du hyra: Terese Folkesson 076-1008322
 4. Plocka bär
 5. Spela myrfotboll
 6. Gå skid/stavgång
 7. Skogsbada, 15 minuter
  Sitt på en stubbe i skogen och andas i 15 minuter.
 8. Fiska
  Kom ihåg att lösa fiskekort.
 9. Ta en ridtur
 10. Sov i tält en natt
 11. Bada på ett för dig nytt ställe i Älvdalen
 12. Simma i öppet vatten.
  Bra att tänka på att ha någon med sig i en båt bredvid om man ska simma långt.
 13. Gå/spring barfota i minst 5 minuter i skogen
 14. Krama ett träd
  Vilket är ditt favoritträd att krama?
 15. Grilla i en slogbod
  Är pinnbröd ett måste?
 16. Älgsafari på röda grusvägar
  En kvällscykeltur kanske?
 17. Naturpasset – orientering
  Årets Naturpass ligger på den nya Västängskartan. Naturpasset köper du på ICA Olsson Supermarket, Älvdalens Sportcenter eller hos Sportkullan. Ett härligt sätt att komma ut i skogen på och få prova på lite orientering.

Leder

ta dig an en del av leden, eller hela. Gör hela i ett svep eller gör den lite i taget.

 1. Vasaloppsleden, Sälen – Mora
  Vandring / Löpning / MTB
  På en del ställen är det samma led, på andra ställen skiljer de sig åt beroende på om man cyklar eller går. Följ skyltar efter färdsätt. Övernattningsstugor finns. Se mer via länken.
 2. Biking Dalarna, Älvdalens skidstion.
  MTB i första hand men går naturligtvis utmärkt att vandra och springa
  Med utgångspunkt från skidstadion i Älvdalen har Älvdalens cykelklubb märkt upp några fina MTB-stigar och gjort spänger och fixat till där det behövs. Arbete pågår fortfarande men några är klara.
 3. Månsta runt, Älvdalen (karta)
  Vandring / Löpning / MTB
  En gammal klassiker i Älvdalen. Många har sprungit eller cykel-sprungit Månsta runt i skolan på våren. Starten gick då vid parkeringen nedanför kyrkan och sedan via industriområdet ut mot Västängsbron. Västsidan till Månsta, över Månstabron och sedan vid Storbrott svängde man av rv 70 in på Porfyrvägen och Mässvägen innan man tar backen ner mot rondellen. Målet var upp på gamla högstadieskolans skolgård. Slår du rekorden eller tar du det lite lugnare? Sträckan är 12 km.
  Rekordet på banan innan 2013 är 43:55, på nya sträckningen 48:00.
 4. Rämmasjön runt (karta)
  Vandring / Löpning
  Uppmärkt och röjd stig runt Rämmasjön. Orangemarkering. Stor del går på grusvägen runt sjön. Sträckan är ca 8km
 5. Porfyrleden; Skärklitt – Blyberg (karta)
  Vandring / Löpning / MTB
  Fin, orangemarkerad led. Det kan vara lite knöligt att cykla när man passerar Storsnell men sen blir det superfint. ca 12 km är sträckan.
  OBS! Kartan visar tänkbar cykelväg. Går man kan man gå porfyrleden över Skinnarbodsfljoten istället för att svänga ner grusvägarna.
 6. Västängs porfyrverk via kvarnplatserna upp till gruvhålet (karta)
  Vandring / Löpning
  Fin liten stig i magisk omgivning. Stigen fortsätter efter Rämmaån ända upp till grusvägen ca 2,5 km upp, men det är ca 1 km upp till gruvhålet.
  Ta en fika på Café Kvarnen när du har motionerat klart.
 7. Älvdalen/Åsen/Brunnsberg/Älvdalen runt
  Vandring / Löpning / MTB
  En klassiker för landsvägscyklisterna på orten. Ta det som en dagsutflykt med fikastopp på vardagscykeln eller ge järnet och vila när du kommer hem. Orkar du cykla hela backen upp till Åsen från Åsenbron?
 8. Romboleden; Svartberg – Balser. (karta)
  Vandring / Löpning
  Välj om du tar vägen förbi Tapptjärnskojan eller inte. OBS! Romboleden går in till höger precis i kanten på kraftledningsgatan alldeles innan kojan. Leden kan vara svår att se precis i början. Här är det ingen idé att testa MTB:n.
 9. Skärklitt-Björnberg (karta)
  Vandring / Löpning / MTB
  Ännu en klassiker. Markeringarna är mestadels borta men stigen syns tydligt. Vilket håll blir ditt favorithåll; medsols eller motsols?
 10. Gamtbjärrkallween; Västäng – Dysberg (karta)
  Vandring / Löpning / MTB
  Strax efter Sovaldberg kan du göra ett vägval beroende på från vilket håll du vill komma in i Dysberg. Sträckan enkel väg är ca 11 km.

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: